“De Kettinghoeve” ofwel “t Huys Vermuyden” liggen in de polder Schakerloo. Een van de oudste polders van het eiland Tholen. Het stadje Tholen ziet men in de verte liggen.
De boerderij is waarschijnlijk gebouwd voor Bartholemeus Vermuyden en zijn vrouw Catharina Ketting. Zij waren de eerste bewoners en aan hen dankt de boerderij zijn dubbele naamgeving. Beide families bekleden hoge funcies op het eiland Tholen.
Voor de boerderij in zijn huidige vorm gebouwd is stond er waarschijnlijk al een boerderij. De plek is waarschijnlijk gekozen omdat er een aantal zoetwater wellen aanwezig zijn. De huidige boerderij diende tevens als buitenverblijf, dit is in veel opzichten terug te zien.
Zeer waarschijnlijk was de boerderij vroeger omgracht. De statige witte toegangspoort wijst hier nog op. De boerderij is ook veel groter en hoger dan anderen uit dezelfde tijd. De schuur is in steen uitgevoerd en niet zoals in Zeeland gebruikelijk was in houten planken. De houte balken binnen zijn dikker dan gebruikelijk. Dit alles gaf de status van de bewonders aan in die tijd.
(deze pagina moet nog verder worden aangevuld)
’t Huysje van Klippel hoort bij de Kettinghoeve, nu Kettindijk 5. Deze monumentale boerderij uit half zestienhonderd is sinds begin achttienhonderd in het bezit van de familie Bierens. Wat nu Kettingdijk 3 is, ’t Huysje van Klippel, komt in 1832 voor het eerst in het kadaster voor. In 1840 wordt het ook als huisnummer aangegeven. In 1921 Komt Pieter Klippel er wonen. Hij was net als zijn vader boerenknecht op de Kettinghoeve. Daarna woont zijn zoon Marus Klippel er die ook tot zijn pensioen op de Kettinghoeve zal werken. De familie Klippel heeft veel betekend voor de familie Bierens en Marus Klippel zal dan ook tot zijn dood vaak op de Kettinghoeve blijven komen. De zoon van Marus Klippel, Wim bezoekt de Kettinghoeve ook nog zo nu en dan, zo ook tijdens openmonumentendag 2024. Wij waren toen volop bezig met de plannen voor de vakantiewoning. Wim vond dit erg mooi en vroeg of wij de memoires van zijn vader Marus kenden. Dit was niet het geval. Op de dag dat de bank akkoord gaf voor het plan kwam hij deze brengen. Het lezen hiervan bracht de sterke band van de familie Klippel met de familie Bierens en de Kettinghoeve weer extra onder de aandacht. Het leek ons een mooi eerbetoon aan de familie Klippel om de vakantiewoning naar hen te vernoemen. Het symboliseert het belang van ieder persoon en het er voor elkaar zijn.