Historie

“De Kettinghoeve” ofwel “t Huys Vermuyden” liggen in de polder Schakerloo. Een van de oudste polders van het eiland Tholen. Het stadje Tholen ziet men in de verte liggen.

De boerderij is waarschijnlijk gebouwd voor Bartholemeus Vermuyden en zijn vrouw Catharina Ketting. Zij waren de eerste bewoners en aan hen dankt de boerderij zijn dubbele naamgeving. Beide families bekleden hoge funcies op het eiland Tholen.

Voor de boerderij in zijn huidige vorm gebouwd is stond er waarschijnlijk al een boerderij. De plek is waarschijnlijk gekozen omdat er een aantal zoetwater wellen aanwezig zijn. De huidige boerderij diende tevens als buitenverblijf, dit is in veel opzichten terug te zien.

Zeer waarschijnlijk was de boerderij vroeger omgracht. De statige witte toegangspoort wijst hier nog op. De boerderij is ook veel groter en hoger dan anderen uit dezelfde tijd. De schuur is in steen uitgevoerd en niet zoals in Zeeland gebruikelijk was in houten planken. De houte balken binnen zijn dikker dan gebruikelijk. Dit alles gaf de status van de bewonders aan in die tijd.

(deze pagina moet nog verder worden aangevuld)